Om natuurlijk heerlijke dingen te maken.
Als eerste ik kan hier veel dingen van laten zien via Youtube filmpjes, maar dat ga ik beperkt houden.
Ik heb het bij het "stel jezelf even voor" al verteld, ik heb jaren veel mooie en lekkere dingen mogen maken van chocolade.
Eerst in de bakkerij waar ik werkte en daar maakte wij chocolade figuren zoals paaseieren en paashazen, en met Sinterklaas, Pieten en Sinterklazen natuurlijk.
Dit deden wij toen met een kleine tempereermachine, een Hacos 100, daar werd ongeveer 40 kilo chocolade in gesmolten om die producten te maken.
Een grote pan pure chocolade hadden wij in de bakkerij ook altijd onder de oven staan, maar als we Bossche bollen gingen maken dan deden we in die pan een blok pure chocolade bij in die pan en een klont vet om de chocolade vloeibaarder te maken.
Suikerwerk deden wij toen ook, maar dat is een ander verhaal.
Daarna even uit dit vak gestapt, en in een boomkwekerij gaan werken, maar daar werd ik ineens gebeld door iemand die gehoord had dat ik ander werk zocht.
Toen Luijckx Chocolade, maar nu Barry Callebaut Decorations, 1 van de ongeveer 10 fabrieken ter wereld die fijne producten maken voor op het gebak of ijs of vuling in de cornflakes van Kellogs.
Ook grote blokken van 5 kilo, in diverse smaken puur, melk, wit, aardbei, caramel, koffie, en nog veel meer voor Unilver waar daar de Magnums van gemaakt werden.
Ook de MC.Flurie, kleine ronde chocolaatjes met het M logo er op, Hertog ijs, de kleintjes, en daarop die kleine bloemetjes, altijd een helse klus om dat oranje stipje in het midden op dat bloemetje te krijgen.
Wat hadden we nog meer, Merba in Oosterhout, de koekjesfabriek, iedere maand 300:000 kilo aan chocoladedruppels nodig voor hun koekjes.
Ik heb dit jaren met veel plezier gedaan, en ook veel geleerd dat er in de eigenschappen van chocolade toch iets meer zit dan puur, melk en wit ---> wat overigens helemaal geen chocolade is, want er bestaan geen witte cacaobonen, de roze intussen wel... Maar deze is niet te vreten.
Even een korte impressie waar ik mee gewerkt heb:
De Chocolade academy.
1 van de machines waar ik zelf mee gewerkt heb:
Ik moet zeggen dat ik het volgende érg mis:
Helaas nooit echt mee mogen maken, maar wel veel van geleerd.
Dit is het echte werk op banketgebied!