Pagina 1 van 1

Saucijzenbroodjes (rijkgevuld)

Geplaatst: 11 aug 2024, 15:35
door Maxstar
Soezenbeslag
  • 30 gram water (of volle melk)
  • 30 gram roomboter (ik gebruik meestal ongezouten)
  • 15 gram bloem
  • 1,5 ei (1,5 middelgroot of 1 groot ei)
Water (melk) + boter aan de kook brengen, voeg de bloem toe en laat het beslag al roerend garen.
Roer het ei met een spatel door het beslag en laat het soezenbeslag afkoelen.

Gehaktmengsel
  • 150 gram gehakt (rund)
  • Gemalen peper, zout, nootmuskaat, knoflook naar smaak toevoegen of andere kruiden naar smaak.
  • Soezenbeslag door het gehakt mengen, doe dit met de hand of in een mengmachine met vlinder op de laagste stand.
  • Indien nodig klein beetje paneermeel toevoegen als het gehaktmengsel nóg te smeuïg is.
Gebruik b.v. Roomboter bladerdeeg van Koopmans, die is lekkerder dan de margarine versie.
1. Portioneer het het gehaktmengsel en rol er een soort van worstjes van ter grootte van het bladerdeeg.
2. Vouw de broodjes dicht en druk met een vork het bladerdeeg aan en strijk het geheel in met een losgeklopt ei.

C.a. 30/40 minuten afbakken tussen de 150 - 180 graden. Zelf verwarm ik de over voor op 150 graden en voer langzaam de temperatuur op to 180 graden zodat het gehaktmengsel de tijd heeft om te garen zonder dat het bladerdeeg al snel gaat rijzen en en/of aanbranden.

Afbeelding

Re: Saucijzenbroodjes (rijkgevuld)

Geplaatst: 14 aug 2024, 18:22
door the matrix
Dit ga ik komende week maken. Lijkt veel op mijn worstenbroodjes recept qua vulling.

Bladerdeeg is minder tijdrovend dan brooddeeg.

En je kunt die bladerdeeg rolletje gerust invriezen.
Wij doen dat altijd als bij de super die heerlijke saucijzen broodjes uit eigen bakkerij voor 1+1 in de aabieding heeft slaan we er een stuk of 20 in

Re: Saucijzenbroodjes (rijkgevuld)

Geplaatst: 02 sep 2024, 14:23
door the matrix
Het soezenbeslag maken vergt wat handigheid.

Ik maak het op deze manier,

Boter en melk of water aan de kook brengen.
Dan de pan direct van het vuur en voeg stevig roerend de bloem toe.Net zo lang totdat er een bal ontstaat.
Voeg dan een beetje ei toe en roer tot het goed opgenomen is, vervolgens weer een beetje ei en weer roeren.
Herhaal dit tot de ei volledig is opgenomen en je een gladde dikke saus krijgt. Deze afkoelen en verder gaan met recept.

Niet kritisch bedoeld maar voor 10 sausijzen broodjes gebruik ik 250gr mager runder gehakt.
Soezen beslag
25gr melk
12.5 geam roomboter ongezouten
12.5 gr bloem
1 ei M ca 58 gr

1 eitje voor de kleur

Meer vlees en minder soes.

Re: Saucijzenbroodjes (rijkgevuld)

Geplaatst: 02 sep 2024, 15:55
door the matrix
1e poging ,

1) Gehakt iets te weinig gekruid mag pittiger zijn. (lepeltje sambal/)
2) roomboter proef je das bijzonder lekker.
3) ietje te licht , combi-oven temperatuur op 180° gezet 25 minuten . Volgende keer op 190°
Mijn combi kan de temperatuur tussentijds niet aanpassen .

Resultaat een goed gelukte sausijzenbroodje maar kan beter.


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Laatste foto is van 2e baksel en ziet er beter uit dan de eerste, maar smaak is identiek

Re: Saucijzenbroodjes (rijkgevuld)

Geplaatst: 07 sep 2024, 13:42
door Maxstar
the matrix schreef: 02 sep 2024, 15:55 (...) Gehakt iets te weinig gekruid mag pittiger zijn. (lepeltje sambal/)
Dit brengt me op het idee om ze eens te maken met een gehaktmengsel inclusief een fijngehakt uitje (sjalotje) en gehakte rode peper die je eerst even bakt in een klein beetje olie. Bij pittige gehaktballetjes in tomaten/paprika/pepersaus doe ik dat meestal ook.

Re: Saucijzenbroodjes (rijkgevuld)

Geplaatst: 31 okt 2024, 18:08
door Arjan E.
Ik heb totaal geen ervaring met het bakkersvak, en deegproducten zijn voor mij m’n achilleshiel, maar als ik vragen mag, wat is het idee achter het soezenbeslag toevoegen aan het gehakt?🤷🏼‍♂️

Is dat om de gehaktvulling luchtiger te maken?

Ik wil zodra mijn smaak weer terug is het graag nog eens proberen, en saucijzenbroodjes spreken me enorm aan, ik heb het in het verleden al eens geprobeerd, maar was letterlijk aan het vechten met het bladerdeeg.

Het recept zei dat ik de bladerdeeg moest ontdooien, en dat had ik gedaan, maar toen ik het wilde gebruiken werd het 1 plakkerige bende🙈


Hoe doen jullie dat met die plakken bladerdeeg? Halen jullie die pas uit de vriezer zodra je er aan gaat beginnen? En dan laten ontdooien terwijl je ze verwerkt?

Sorry dat ik misschien hele stomme vragen stel, maar ik wil zo verschrikkelijk graag dat dit een keer lukt.


En @Maxstar, jij verhoogt al gaandeweg de temperatuur van de oven, hoe moet ik dit zien? Elke 10 minuten met 10 graden omhoog? Ik kan mijn oven niet zomaar terwijl ie bezig is verhogen.


Jullie saucijzenbroodjes zien er beiden trouwens fantastisch uit, en laten me echt watertanden.

Alvast bedankt voor de eventuele hulp.

Re: Saucijzenbroodjes (rijkgevuld)

Geplaatst: 31 okt 2024, 23:33
door freggel1
Als ik het goed heb dan wordt het soezenbeslag gebruikt om het gehakt niet teveel te laten krimpen.

Wat het bladerdeeg betreft, ik heb begrepen dat jij daar een fout mee maakt.
Je haalt het doosje met plakken uit de diepvries, en je pakt dit meteen uit.

Leg de plakken 1 voor 1 op het aanrecht of op de nog koude bakplaat.
Laat de plakken een minuut of 5 liggen, en daarna haal je de velletjes plastic er af.
Laat de plakken ontdooien zodat je deze kunt verwerken, dichtvouwen bijvoorbeeld.

Let wel even op dat het deeg niet scheurt, want dan ben je te vroeg, of veel te laat.

Je hoeft de plakken aan deze zijde niet vochtig maken, want daar heeft het plastic voor gezorgd. ;)

Leg dan het saucijzenbroodje op de bakplaat, en smeer er een laagje losgeklopt ei over.
Maar dat is hierboven al uitgelegd.