Zeeuwse Mosselen
Dit is het recept oorspronkelijk van de mosselman die vroeger bij ons iedere week door de straat kwam .
Op een bakfiets riep hij dan Mossen krabben en kneukels.Dit is zo'n 60 jaar geleden ik gebruik dat recept nog steeds gekregen van mijn schoonvader
2 personen:
300 gram winterwortel in plakjes van 2-3mm
300 gram prei in grove stukken.
300gram bleekselderie in stukjes van 1cm stengels in lengte halveren of brede in drieën
300 gram uien in grove stukken
4 tenen geplette knoflook
1 fles abdij donker bier.
En natuurlijk 2 kilo mosselen. Mijn voorkeur is formaat Jumbo van Neeltje Jans , of extra groot van Prins en Dingemans. (AH heeft deze regelmatig)
Aan de slag.
Een (mossel)pan en een deksel die IN de pan past liefst een glazen.
Controleer de mossels en spoel ze kortstondig af in een bak met water.
Doe de helft van de groenten en 1 kilo mosselen in de pan.
Half flesje abdij bier erbij.
Bestrooi ruim zout en witte peper , oppervlakte net bedekt.
Niet overdrijven doe de eerste keer liever wat zuiniger voor resultaat.
Dan de boel goed omhusselen. Deksel erop en op hoog vuur.
Wacht tot het kookvocht boven de deksel komt en druk dan de deksel stevig aan.
Verwijder deksel en schud alles om.
Terug op vuur deksel erop en nogmaals wachten tot kookvocht boven deksel uitkomt
Deksel weer stevig aandrukken en nog 1-2 minuten door koken..
Afgieten in vergiet
En serveren. met knoflooksaus, sambasaus of wat je lekker vindt.
Stokbrood en kruidenboter
Is portie 1 op herhaal dan portie 2
Eet smakelijk.
Tip van de groenten kun je een heerlijke soep creeren met stukken vis garnalen etc.
Mijn zeeuwse mosselrecept
-
- Berichten: 22
- Lid geworden op: 10 aug 2024, 20:25
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 27 times