Pagina 1 van 1

Gehaktballen in tomatensaus.

Geplaatst: 13 aug 2024, 14:58
door freggel1
Oos ma kon dat vroeger als de beste, en ik probeer te evenaren,
Dat lukt niet zoals zij het deed maar dat hoeft ook niet. ;)

Mijn manier:

Afhankelijk van het aantal personen, in mijn geval 4.

1 pond half om half gehakt
2 ongesneden speltbroden, 1 volkoren en 1 wit en kruidenboter

500 gram Romatomaten
1 blikje tomatenpuree
Peper
Tuinkruiden
Knoflook
Boullionblokjes
1,5 liter water
1 braadpan
Maizena

Voorverwarmde oven 220 graden, boven en onderverwarming.

Zodra de oven de gewenste temperatuur heeft de ongesneden speltbroden ongeveer 10 minuten in de oven.
Besprenkel de broden eerst met wat water.

Meng het gehakt met 1 ei en kruidenmix, ik gebruik hiervoor een kruidenzakje, het lekkerste gehaktballetje, en voeg daar zelf nog wat paneermeel aan toe en kruiden zoals een paar teentjes knoflook, en gedroogde tuinkruiden.

Maak van het gehakt gehaktballetjes, iets groter dan een soepballen.
Bak deze in de braadpan.

Pak de tomaten, en snijdt met een scherp mesje een kruisje in de kont van de tomaten.

Zet een pan water op het gasstel en breng het water aan de kook, zodra het water kookt doe je de tomaten er in.
Wacht tot dat het kruisje open gaat, en de vel los begint te laten, haal dan de tomaten uit de pan.

Haal ook ongeveer 250 ml water uit de pan en doe dit in een schaaltje. Doe hier 3 of 4 eetlepels Maizena bij.

Je kunt nu de vel makkelijker van de tomaten halen.
Snijdt ze in kleine blokjes.
Doe bij het water diverse kruiden die je zelf lekker vindt.
6 boullionblokjes, knoflook, peper en tuinkruiden en breng het water aan de kook.
Doe daarna de tomaten terug in het kokend water.

Vergeet intussen het brood niet.
Zodra het water kookt doe het schaaltje met het water en de Maizena erbij, en roer dit tot dat de saus begint te koken.
Als deze mix klaar is doe er dan de gehaktballetjes bij.