dokters-stamppot
Geplaatst: 27 aug 2024, 22:37
Tijdens de oorlog hadden wij een huisarts als onderduiker op zolder. Hij at regelmatig met ons gezin en verbeterde telkens het recept van mijn moeder. Hij was gek van koken en bakken. Zijn wijzigingen hebben het niet allemaal gehaald, maar 1 verbeterd gerecht is nog steeds het lievelingsgerecht van ons gezin en ook van de kleinkinderen. Ze noemen het dokters-stamppot, maar ik zeg altijd gewoon: hutspot.
Nodig voor 4 personen: (afhankelijk of het wel of niet grote hongerlappen zijn!)
3 kg aardappelen, zelf bedenken of er de volgende keer meer in moeten.
2 grote pakken kant-en-klaar gesneden hutspot (ik ga mooi niet al die wortelen en uien snijden!)
een riblap of ander rundvlees van 1 kg
zout en peper
2 blikjes ananasstukjes
rozijnen
Bereiding:
Riblap lekker kruiden en zouten, en daarna braden tot het vlees bijna zacht is geworden, en dan op een bord fijn snijden. Jus afmaken met water.
Aardappelen vast schillen. Hutspot in een grote pan doen. Vlees er bij en met een vork goed door de hutspot husselen, flink peper er bij. Water er bij, maar vooral niet vergeten een paar flinke lepels van de jus er bij te doen, en met dat water en de jus moet de hutspot bijna onder water staan. Dan nog even doorroeren, en op de spaarbrander laten sudderen tot alles zacht wordt. Af en toe kijken of er nog wel vocht in de pan zit!
Aardappelen koken en stampen, en dan de hutspot er door stampen, en ruim peper er door doen.
Op tafel schaaltjes met ananas en rozijnen neerzetten, zodat ieder dit nog kan toevoegen op zijn bord (is bij mij altijd zo op!). Peper en zout ook op tafel zetten.
Kliekje smaakt ook héél lekker!
De dokter heeft de oorlog overleefd, at nog vaak bij ons, en wij eten dit gerecht in de zomer en de winter.
Nodig voor 4 personen: (afhankelijk of het wel of niet grote hongerlappen zijn!)
3 kg aardappelen, zelf bedenken of er de volgende keer meer in moeten.
2 grote pakken kant-en-klaar gesneden hutspot (ik ga mooi niet al die wortelen en uien snijden!)
een riblap of ander rundvlees van 1 kg
zout en peper
2 blikjes ananasstukjes
rozijnen
Bereiding:
Riblap lekker kruiden en zouten, en daarna braden tot het vlees bijna zacht is geworden, en dan op een bord fijn snijden. Jus afmaken met water.
Aardappelen vast schillen. Hutspot in een grote pan doen. Vlees er bij en met een vork goed door de hutspot husselen, flink peper er bij. Water er bij, maar vooral niet vergeten een paar flinke lepels van de jus er bij te doen, en met dat water en de jus moet de hutspot bijna onder water staan. Dan nog even doorroeren, en op de spaarbrander laten sudderen tot alles zacht wordt. Af en toe kijken of er nog wel vocht in de pan zit!
Aardappelen koken en stampen, en dan de hutspot er door stampen, en ruim peper er door doen.
Op tafel schaaltjes met ananas en rozijnen neerzetten, zodat ieder dit nog kan toevoegen op zijn bord (is bij mij altijd zo op!). Peper en zout ook op tafel zetten.
Kliekje smaakt ook héél lekker!
De dokter heeft de oorlog overleefd, at nog vaak bij ons, en wij eten dit gerecht in de zomer en de winter.