Saus a la papa

Welke sauzen gebruik jij bij jou gerechten, en maak je deze zelf?
Plaats reactie
Arjan E.
Berichten: 26
Lid geworden op: 27 okt 2024, 14:37
Has thanked: 13 times
Been thanked: 13 times

Saus a la papa

Bericht door Arjan E. »

Dit is een lekkere frisse saus die het eigenlijk altijd goed doet bij barbecueën, fonduen en gourmetten.

Dit recept heeft mijn moeder zo’n 45 jaar geleden leren maken, en wordt bij ons veelvuldig gemaakt tijdens de feestdagen.

Benodigdheden:

Grote mengkom
Keukenmachine (of een staafmixer met een klein snijmachientje er bij)
Gummispatel of grote roerlepel
Knoflookpers

Ingrediënten:
1 emmertje fritessaus (Remia)
1 fles slasaus (gouda’s glorie)
1 pot augurken zoetzuur (360 gram) kuhne
1 potje zilveruitjes zoetzuur (330 gram) kuhne
Uienblokjes 250 gram
Knoflook
Maggi
Worcestershire saus
Slaolie
Azijn


Stap 1

maak het emmertje fritessaus compleet leeg in de mengkom met de gummispatel, gooi hierbij 1/3 fles slasaus, een flinke scheut maggi, een flinke scheut Worcestershire’s saus, een klein scheutje azijn, en een klein scheutje slaolie (altijd iets meer slaolie dan azijn), en roer dit tot een glad geheel.

Stap 2

Snipper 250 gram uien, of als je voorverpakte uienblokjes hebt, dan gooi je deze er bij in de mengkom.

Stap 3

Snijdt de augurken in stukken, zodat de keukenmachine deze goed kan snijden, en snijdt ze al pulserend met de keukenmachine (snijmachientje op de staafmixer) totdat ze dezelfde grootte hebben als de uienblokjes en gooi deze er bij in de mengkom, doe hierna hetzelfde met de zilveruien, en doe deze zeker pulserend, doe je dit niet, dan bestaat de kans dat deze bitter worden, en dan is de saus mislukt..

Als dit allemaal in de mengkom zit, dan vermeng je alles goed met elkaar met de gummispatel.

Pers vervolgens de knoflook er in, en dit is afhankelijk van de grootte van de tenen. Ik gebruik vaak 4 gemiddelde grootte tenen, maar als je hele grote teentjes hebt, doe je er 3, en als je hele kleintjes hebt 5 of misschien 6.

Meng als deze er in geperst zijn nogmaals alles door elkaar.

De saus is nu klaar, echter kan ie doordat er verse ui in is verwerkt vrij sterk smaken.

Het beste is dan ook om de saus een dag voordat je deze gaat gebruiken te maken, de uien worden dan door de fritessaus en slasaus milder van smaak.

Mocht ie een dag later alsnog te zurig zijn naar jouw smaak, dan is dit vrij eenvoudig op te lossen door er nog een paar lepels fritessaus extra bij te gooien.

Ben benieuwd wat jullie er van vinden.
Plaats reactie