Spareribs met whiskey peach saus
Geplaatst: 29 okt 2024, 21:06
Deze valt onder het kopje “low en slow” barbecue.
Ik heb deze keer Amerikaanse barbecue kruiden gebruikt (Holy Gospel van Meat church) o.a. te koop bij vuur&rook, en de whiskey Peach saus van hey grill hey, deze is helaas niet meer verkrijgbaar, maar op de site van hey grill hey is een recept te vinden om hem zelf te maken.
De barbecue die ik gebruik is een pellet barbecue, dit is een elektrisch gestuurde barbecue die wordt gestookt op houtpellets welke geschikt zijn voor consumptie, geen kachel pellets dus. In mijn geval heb ik pellets van appelhout gebruikt
Begonnen met de spareribs te ontvliezen, dit membraan aan de achterkant van de spareribs kan eenvoudig verwijderd worden door een botermesje ter hoogte van 1 van de botten met het bot mee te geleiden, om vervolgens je vinger er onder te kunnen steken, en je kan het er van af trekken, mocht het te glibberig zijn, dan doet een velletje keukenpapier wonderen.
Ook de uiteinden gecontroleerd op eventuele halve botten die scherp kunnen uitsteken, en zodoende bijgetrimd.
Ondertussen de barbecue aangezet, zodat deze kan opwarmen naar 120 graden Celsius.
Binnen in de keuken de spareribs voorzien van een dun laagje mosterd, hier proef je niks van terug, maar zorgt er voor dat je kruiden mooi blijven plakken, en dus vervolgens de spareribs voorzien van een royale laag kruiden.
Vervolgens de spareribs op het rooster gelegd, en zo 2 uur laten liggen bij 120 graden, omdat deze barbecue een deflectorplaat heeft werkt deze indirect, het vuur raakt het vlees dus nooit direct, maar doordat de houtpellets langzaam verbranden komt er wel rook vrij wat extra smaak geeft aan je vlees.
Na 2 uur ziet het er dan zo uit:
De spareribs van de bbq gehaald, en binnen in de keuken de ribs ingepakt in extra dik aluminiumfolie waar een beetje lichte basterdsuiker, becel vloeibaar en agavesiroop op lag, en ook de holle kant van de spareribs voordat ze ingepakt werden voorzien van de lichte basterdsuiker, becel vloeibaar en agavesiroop.
Vervolgens de ingepakte spareribs terug op het rooster gelegd voor nog eens 1,5 uur:
Hierna de spareribs uitgepakt en weer op het rooster gelegd, en ingekwast met een laag van de whiskey Peach saus:
Deze saus een 20 minuten laten karameliseren zodat ie lekker stickey wordt, en hierna als garnering een paar stukjes perzik er op gelegd:
Na 5 minuten de spareribs van de barbecue gehaald, en binnen in de keuken ze op borden verdeeld:
En uiteindelijk heerlijk gegeten:
Ik heb deze keer Amerikaanse barbecue kruiden gebruikt (Holy Gospel van Meat church) o.a. te koop bij vuur&rook, en de whiskey Peach saus van hey grill hey, deze is helaas niet meer verkrijgbaar, maar op de site van hey grill hey is een recept te vinden om hem zelf te maken.
De barbecue die ik gebruik is een pellet barbecue, dit is een elektrisch gestuurde barbecue die wordt gestookt op houtpellets welke geschikt zijn voor consumptie, geen kachel pellets dus. In mijn geval heb ik pellets van appelhout gebruikt
Begonnen met de spareribs te ontvliezen, dit membraan aan de achterkant van de spareribs kan eenvoudig verwijderd worden door een botermesje ter hoogte van 1 van de botten met het bot mee te geleiden, om vervolgens je vinger er onder te kunnen steken, en je kan het er van af trekken, mocht het te glibberig zijn, dan doet een velletje keukenpapier wonderen.
Ook de uiteinden gecontroleerd op eventuele halve botten die scherp kunnen uitsteken, en zodoende bijgetrimd.
Ondertussen de barbecue aangezet, zodat deze kan opwarmen naar 120 graden Celsius.
Binnen in de keuken de spareribs voorzien van een dun laagje mosterd, hier proef je niks van terug, maar zorgt er voor dat je kruiden mooi blijven plakken, en dus vervolgens de spareribs voorzien van een royale laag kruiden.
Vervolgens de spareribs op het rooster gelegd, en zo 2 uur laten liggen bij 120 graden, omdat deze barbecue een deflectorplaat heeft werkt deze indirect, het vuur raakt het vlees dus nooit direct, maar doordat de houtpellets langzaam verbranden komt er wel rook vrij wat extra smaak geeft aan je vlees.
Na 2 uur ziet het er dan zo uit:
De spareribs van de bbq gehaald, en binnen in de keuken de ribs ingepakt in extra dik aluminiumfolie waar een beetje lichte basterdsuiker, becel vloeibaar en agavesiroop op lag, en ook de holle kant van de spareribs voordat ze ingepakt werden voorzien van de lichte basterdsuiker, becel vloeibaar en agavesiroop.
Vervolgens de ingepakte spareribs terug op het rooster gelegd voor nog eens 1,5 uur:
Hierna de spareribs uitgepakt en weer op het rooster gelegd, en ingekwast met een laag van de whiskey Peach saus:
Deze saus een 20 minuten laten karameliseren zodat ie lekker stickey wordt, en hierna als garnering een paar stukjes perzik er op gelegd:
Na 5 minuten de spareribs van de barbecue gehaald, en binnen in de keuken ze op borden verdeeld:
En uiteindelijk heerlijk gegeten: